Vanadis Aikidoklubb är en ideell förening som bildades våren 1994 i Vasastan i Stockholm. Klubben bedriver vuxenträning samt barnträning i aikido.
Dojo
Vanadis Aikidoklubbs dojo, det vill säga träningslokal, ligger centralt vid Odenplan på Västmannagatan 59 i Stockholm. Den trevliga lokalen som klubben själv renoverat och inrett är totalt 275 kvadratmeter och själva dojon 155 kvadratmeter. I lokalen finns även kök och samvarorum.
Inriktning
Den aikido vi tränar är starkt influerad av Endo shihan från Japan. Endo shihan är graderad till 8:e dan Aikikai och undervisar normalt på Hombu dojo i Japan samt har en egen dojo i Saku, Japan. Endo shihan besöker Sverige i Vanadis Aikidoklubbs regi en gång om året.
Tissier sensei (8:e dan Aikikai) och Noel sensei (7:e dan Aikikai) från Frankrike har också varit trogna gäster under många år och bidragit starkt till klubbens utveckling och inriktning. Båda två besöker Vanadis Aikidoklubb regelbundet och gör att det flera gånger om året finns möjlighet till träning och instruktion av absolut världsklass.
Alla dessa tre instruktörer har dessutom tränat för Yamaguchi sensei, vilket kraftigt påverkat hela vår inriktning av aikido. Ibland kallas den tom "Yamaguchi linjen". Yamaguchi sensei dog 1996.
Andra influenser
Förutom aikido så har Vanadis Aikidoklubb under åren dessutom haft ett nära samarbete med Seigo Okamoto Sensei, grundare av Roppokai Daitoryu Aikijutsu. (Aikidons grundare tränade Daitoryu innan han skapade aikidon).
Graderingar
Endo shihan från Japan ansvarar för klubbens dangraderingar, det vill säga svartbältes-graderingar. Kyu-graderna, graderingarna före svart bälte, sköter vi själva.
Vårt graderingssystem uppfyller även kraven för Hombu dojos standard och svenska Aikikai.
Barngraderna börjar på 15:e kyu och vuxengraderna börjar på 6:e kyu och gäller internationellt. Vid 3:e kyu har man rätt att bära hakama - den svarta/blåa byxkjolen.
Medlemskap
Klubben är medlem i Svenska Aikidoförbundet och därmed Riksidrottsförbundet, vilket bland annat innebär att alla medlemmarna är försäkrade genom medlemsavgiften. Klubben är även med i Stockholms Budoförbund. Internationellt så följer klubben inriktningen Aikikai och är medlem i Internationella Aikidoförbundet, IAF.
Instruktörer
Vi har flera instruktörer i klubben och de högst graderade är för närvarande Jan Nevelius 7:e dan, Jorma Lyly 6:e dan, Johan Lindgren 5:e dan, Ellet Bjerlemo 5:e dan och Patrik Nilsson 5:e dan. Förutom dessa har vi flera andra kompetenta instruktörer under 5:e dan som hjälper till på många sätt och gör ett stort arbete för klubben. Flera av våra egna instruktörer undervisar regelbundet runt om i Sverige, samt Europa och USA.
Verksamhet
Vad gäller verksamheten i den egna dojon erbjuder vi regelbundet barnträning, nybörjarträning och mer avancerad träning totalt 6 dagar i veckan samt med jämna mellanrum även helgläger.
Välkommen!