Jan Nevelius
Jan Nevelius
Jorma Lyly
Jorma Lyly
Johan Lindgren
Johan Lindgren
Ellet Bjerlemo
Ellet Bjerlemo
Patrik Nilsson
Patrik Nilsson
Helena Wikström
Helena Wikström
Ulf Jönson
Ulf Jönson
Alvaro Campo
Alvaro Campo
Magnus Granberg
Magnus Granberg
Jim Svensson
Jim Svensson
Bianca Ågren
Bianca Ågren
Katarina Gullberg
Katarina Gullberg
Lisa Larsson
Lisa Larsson
Samuel Billås
Samuel Billås
Joaquin Muñoz
Joaquin Muñoz
Svein Hatlén
Svein Hatlén
Cendi Gavois
Cendi Gavois
Ingela Johansson
Ingela Johansson
Dina Isæus-Berlin
Dina Isæus-Berlin
Jan Nevelius 7:e dan, Shihan
Klubbens ordförande. Började träna 1975 och har under åren gjort ett antal aikidoresor till såväl Japan som Frankrike. Var ordförande i Svenska budoförbundets aikidosektion under åren 1991-93 och är numera medlem i Aikikais graderingskommitté. Uppskattad gästinstruktör både i Sverige och utomlands.
Jorma Lyly 6:e dan, Shidoin
Började träna aikido 1986 på Mihashira Aikidoklubb, under Lennart Linder och Claes Wikner. Han har alltid sökt efter dess nyckel och t o m gått till aikidons ursprung - Daito-Ryu - för att finna den.
Johan Lindgren 5:e dan, Shidoin
Var med och startade Vanadis Aikidoklubb 1994. Innan dess hade han tränat som medlem i Iyasaka sedan 1989, och som gäst i Aikikai och Izanami ett par gånger i veckan där han kom i kontakt med, bland andra, Jorma Lyly och Janne Nevelius. Tog sig flera år i början av nittiotalet till flera sommarläger i Frankrike för Franck Noël och Christian Tissier. Sommaren 1994 och varje helg under hösten 1994 ägnades åt bygget av den nya dojon på Västmannagatan. Johan har varit med och arrangerat otaliga av klubbens läger med Noël, Tissier och Seishiro Endo. Han har funnit stort nöje att träna på dessa läger, tillsammans med alla gäster som dyker upp från när och fjärran. Johans stil kanske kan beskrivas som ekonomisk och ingenjörsdriven med attityd, det vill säga bra kroppshållning.
Ellet Bjerlemo, 5:e dan, Shidoin
Började 1982 i Farsta aikidoblubb. Åkte 1988 till Japan för att träna på Honbu dojo. Kom hem 1994 fylld av inspiration från Yamaguchi-, Endo- och Yamashima sensei. ”Att utforska den inre rörelsen med raka, rena linjer tillsammans med kontakt och glädje ger mig maximal harmoni”, säger Ellet.
Patrik Nilsson 5:e dan, Shidoin
Började träna aikido 1993 i Kenshinkai Aikido Visby för Lars Wahlgren. Har under åren besökt de flesta träningsläger i Sverige med Endo-sensei, Christian Tissier och Franck Noël. Har varit i Japan två gånger och tränat för Endo-sensei och på Hombu doju. Flyttade upp till Stockholm hösten-2002 och har tränat på Vanadis Aikidoklubb samt Izanami Aikidoklubb sedan dess.
Helena Wikström 4:e dan, Shidoin
Började träna 1982 på Iyasaka Aikidoklubb, och blev efter ett par år instruktör i samma klubb. Helena reste under 80- och 90-talet till Frankrike under somrarna och tränade för både Tamura Sensei, Christian Tissier och Frank Noel. Blev medlem i Vanadis år 2000. Har hållit passen för tonåringarna under många år, men instruerar nu vuxna på måndagarna tillsammans med Johan.
Ulf Jönson 4:e dan, Fukushidoin
Klev på mattan för första gången i Iyasaka Aikidoklubb omkring 1988. Har dock tränat aikido regelbundet först sedan vintern 1993, först i Wago no Michi och sedan, då denna klubb lades ned, i Vanadis. Sedan 1999 engagerad i klubbens träning och håller nu nybörjarpass för vuxna på måndagar.
Alvaro Campo 4:e dan
Alvaro kom till Sverige år 2000 och började träna aikido på Mitsu Domoe i Stockholm och följde sedan med Jan Nevelius till Vanadis Aikidoklubb. Innan dess hade han tränat i New York sedan 1997. Aikidon är för honom en enastående inspirations- och kraftkälla. Den skapar fysisk och mental balans i vardagslivet och fungerar som ett effektivt verktyg för självutveckling. Utanför dojon arbetar Alvaro som konstnär.
Magnus Granberg 3:e dan
Har utövat aikido sedan 1995. Hans främsta lärare är Jorma Lyly och Jan Nevelius. Magnus har instruerat i barn- och ungdomsgrupperna sedan 2000 men har numera även vuxenpass. Han anser att aikido är mer konst än kampsport, med "möten i och utanför kroppen". Magnus inspireras av österländsk filosofi och har tidigare sysslat med modern dans.
Jim Svensson 3:e dan, Fukushidoin
Är en produkt av Vanadis Aikidoklubb; började 1997 som nybörjare hos Jorma Lyly och Mia Lilja. Har under ett antal år funnit stort nöje i Claes Wikners aikido och delar numera sin tid mellan Vanadis och Izanami Aikidoklubb. Var under en period inblandad i Haga Aikidoklubb tillsammans med Ulrika Ahlvin (fd Bosaeus), Ulrika Bengtsson och Johan Gerhardsson. Jim tränar aikido för fysiskt och mentalt välbefinnande och för att aikidon är ett underbart verktyg för att bli varse nya aspekter av sig själv.
Bianca Ågren 3:e dan, Fukushidoin
Bianca började träna hösten 1985 i Södertälje för Lennart Linder. Efter några år startade hon en tjejgrupp i Järna och 1996 fick Bianca Södermanlands Idrottsförbunds kvinnliga Ledarstipendium. Bianca har tränat för och inspireras av Endo sensei, Kobayashi sensei, Igarashi sensei, Frank Noel, Philip Orban, Christian Tissier, Jorma Lyly och Jan Nevelius. Efter ett längre uppehåll är Bianca tillbaka på mattan igen. ”Aikido är som en dans, ett optimalt allsidigt träningsalternativ där man efter egen förmåga har möjligheten att utvecklas både kroppsligt och mentalt.”
Katarina Gullberg 3:e dan, Fukushidoin
Passionen för aikido började 1991. Intensiva år följde med Nyköping som utgångspunkt. Träning och läger med svenska, japanska och franska aikidolärare gav livet mening. Sedan blev det dags för familj, barn och ett längre uppehåll. Tillbaka 2007 i samma anda. Nu med Jorma Lyly som huvudsaklig tränare i Sverige och Christian Tissier internationellt. Den dagliga träningen hemma och regelbundna resor till aikidon i Europa har gett värdefulla kunskaper och erfarenheter för livet. ”Det sägs att det behövs en hel by för att fostra ett barn. Det är inte alltid lätt att vara barnet. Jag är mycket tacksam och stolt över min aikido-by.”
Lisa Larsson 3:e dan, Fukushidoin
Lisa började träna 2003 för Mats Ahlin och Jorma Lyly i Nuboko aikidoklubb i Södertälje. Ett par år senare hittade hon till Vanadis aikidoklubb, och har tränat på båda klubbarna sedan dess. Aikidon med dess vackra rörelser och den fina kontakten mellan dem som tränar blev en omedelbar förälskelse. Den är nu som då en stor källa till glädje, inspiration och lugn.
Svein Hatlén 3:a dan
Svein började träna i Tekisuikan Aikidoklubb i Trondheim hösten 2001 och slutade åka hem till Norge från sina stadigt längre träningsperioder i Stockholm hösten 2012. Har sedan dess bott och tränat här. Sveins inspirationskällor är Okamoto sensei, Endo sensei, Christian Tissier sensei, Franck Noël sensei, och självklart Janne och Jorma. ”Aikido makes people happy” är Sveins motto och svar på det mesta!
Samuel Billås 2:a dan, Fukushidoin
Började träna i Uppsala KFUM Budohuset hösten 1996 men slutade 1997 på grund av en skada. Aikidon levde dock vidare i hjärta och sinne och 2005 började han träna igen, denna gång på Vanadis. Levde ett våldsammare liv på 90-talet i den Amerikanska fotbollen men vägleds nu på Aikidons stigar av Jorma och Janne.
Joaquin Muñoz 2:a dan, Fukushidoin
Joaquin är dansare, skådis och operasångare. Han kom till Vanadis 2005 från en liten klubb i Dalarna där han tränat några år. Hans förebilder är klubbens övriga instruktörer och han tror på aikido som en metod att experimentera och därmed växa i relation till andra. Teaterns former och gestaltande använder han ofta när han instruerar barngruppen på måndagarna.
Cendi Gavois 2:a dan
Cendi började träna 2007 på Riai Aikido Dojo i Göteborg. Flyttade senare och tränade då i Lunds Aikidoklubb. Cendi har varit inneboende elev bland annat i Aikido of Berkeley Kalifornien. Är sedan 2013 aktiv i Vanadis Aikidoklubb och följer nu främst dess huvudinstruktörer även om inspirationskällor finns på andra håll. Cendi lockas av aikidons dynamik, principer och estetik. Håller pass för barn/ungdomar och vuxna.
Ingela Johansson 1:a dan
Ingela började träna aikido i samband med klubbens familjeläger på Orust 2006. Hon fastnade snart för aikidons fina kombination av hjärta, hjärna och kropp. Aikidon har dansens glädje och rörelse men kräver också känsla för teknik och förmåga att använda kraften på rätt sätt. Viktigast nu är att få till en hållbar aikido, så att man kan träna aikido långt upp i åldern.
Dina Isæus-Berlin 3:e kyu
Dina är konstnär till yrket och har funnit att principerna som gäller när hon målar även gäller i aikidon, t.ex. att aldrig använda kraft mot kraft utan att finna en väg som går. Aikidon är för henne ett sätt att öva på att acceptera och följa det som sker, liksom en stor källa till glädje och personlig utveckling. Hon började träna i februari 2016 och följer nu Vanadis väg.